top of page

Debat

Fra trekløver-regering til tragedie

Af: Malene Haraldsson

Dato: 08/12/16

​

Sidste uges regeringsdannelse og minister delegationer fik startet flere rotationer i ministerierne, som så småt falder på plads, så hverdagen på Borgen utvivlsomt snart ligner sig selv igen. Den stadig nyudklækkede trekløver-regering vil med garanti snart fremføre en masse nye forslag, der som altid vil splitte folketingssalen og lægge op til debat i alle landets yderkanter. Her på redaktionen afventer vi især eventuelle nye blå sundhedsreformer, som endnu en gang vil tilgodese det højtlønnede mindretal i Danmark og samtidigt efterlade samfundets svage som taberne.

 

Et generelt bredt politisk ønske om økonomisk vækst i Danmark er utvivlsomt prioriteret højt hos trekløver-regeringen - men skal vækst fremmes på bekostning af vores sundhed? Store tab som et velfungerende sundhedssystem, som ovenikøbet pt. er gratis for alle danskere, samt tilgængeligheden af miljøvenlige, økologiske, danskproducerede fødevarer. Det er nogle så fundamentale og vigtige muligheder, som forsvinder fra samfundets bund, som endnu en gang må pålægges en byrde i form af indskrænket velfærd. Det er dog vores alles sundhed, som er på spil hér. Man skal have et koldt hjerte og en samvittighed, som kan tåle lidt af hvert for at kunne se på, mens danskernes sundhed langsomt vil blive forringet.

 

Vil betaling hos praktiserende læger f.eks. blive en realitet, vil vi uden tvivl snart opleve, at mange alvorlige sygdomme vil blive overset, da mange vil udskyde lægebesøg af økonomiske årsager. Der må findes andre områder, som uden disse voldsomme konsekvenser, kan tåle besparelser, som tilgodeser alle samfundets grupper ligeligt. 

​

​

​

​

​

​

​

Er unge dumme, dovne og deprimerede?

Af: Ida Weiss Garne

Dato: 8/12/16

​

Er ungdommen af dovenskab? Eller er der i virkeligheden grund til at tage dem alvorligt, når de klager over karakterræs, præstationsangst eller mangel på nattesøvn? Hvem har ikke oplevet karakterræs, præstationsangst og mangel på nattetimer i sin gymnasietid? Eller måske oven i købet dem alle tre på samme tid? Desværre er det de færreste unge, som ikke kan nikke genkendende til det. Unge bliver mere og mere pressede af det danske undervisningssystem. Der stilles flere og flere krav til de unge. Samtidig bliver de unge mere og mere skoletrætte og deprimerede over de mange krav og forventninger. Det er ikke sundt i længden. Sådan har det ikke altid været eller i hvert fald ikke for mig.

   Det står stadig meget klart, hvordan jeg glædede mig til at begynde i 0. klasse. Det kunne ikke gå for hurtigt. Det med, at man skulle blive klogere på verden og lære mere om alt, vækkede i høj grad min interesse. Men det, der især tiltalte mig, var, at hvis jeg gjorde mit bedste, kunne jeg en dag gøre en forskel for andre. Når jeg altså havde kæmpet mig igennem det danske uddannelsessystem, kunne jeg gøre noget for andre. Det var dengang karakterer og gennemsnit var lige meget. Man behøvede kun at fokusere på at gøre sit bedste og det var nok.

   Efterhånden som årene skrider frem bliver kravene sat markant op og karakterræs samt præstationsangsten begynder for alvor at melde sig. Nu er det bedste ikke godt, der skal meget mere til. En ting der stresser mange unge, er den meget nøje fraværsregistrering, som sker i starten af hvert modul. Det medfører, at mange får dårlig samvittighed ved bare at miste få dage af skolen pga. en influenza eller lignende. Hvor blev det af, det med at man skulle tænke på sig selv engang i mellem og på ens eget helbred frem for fraværsregistreringen?

   Undersøgelser fra Forbygstress.dk viser, at hver femte i alderen 10-24 år føler

sig stresset dagligt eller ofte. Der er dog flere piger end drenge, som føler sig

stressede. Det skyldes det meget kendte udsagn ”12-tals piger”, et forventningspres

som ligger som en tung sky over alle pigers hoveder.

   Men der er også en anden god grund til, at unge er stressede. Det er de lange

skoledage fra 8:05-15:35, og at selv det bedste aldrig er godt nok. Det mener Niels

Ulrik Sørensen fra Center for Ungdomsforskning i hvert fald. Han siger: ”Det perfekte

er blevet det nye normale. Hvis ikke det er perfekt, er det unormalt”. En undersøgelse

viser nemlig, at antallet af piger, som føler sig stressede dagligt eller ofte er fordoblet

fra 2005-2013.

   En anden undersøgelse, som også overrasker, er lavet af forbygstress.dk. Den viser, at

75% af alle unge sover mindre end de anbefalede 8 timer per nat, og at mange unge både sover dårligt og har søvnbesvær.

   Vores tidligere socialdemokratiske undervisningsminister Christine Antorini er meget uenig i de unges udtalelser, som hun udtaler i Folkeskolen.dk fra 4. december 2015. Hendes holdning er klar. De unge har ikke flere timer end andre unge i lande i Norden. Derfor skal elever have flere timer. Det kan gøre dem dygtigere. Ekstra timer kan til gengæld gøre en forskel og bryde den negative sociale arv. Så hvis længere skoledage er vejen frem, så er det dét, der skal til, ifølge Antorini. ”Ministeren påstod, at deres forskningsresultater kunne påvise en sammenhæng mellem timetal og læring. Men det var langt fra korrekt, lød det fra forskerne dengang ”.

   Pernille Due, der er forskningsleder, professor, dr.med. Forskningsprogrammet børn og unges sundhed og trivsel, er helt uenig med Antorini.Både lange skoledage, for lidt søvn og de høje forventninger til unge giver unge stress. En måde, at finde ud af at man har stress, er fx ved en regelmæssig hovedpine. Det ses også på det overraskende stigende forbrug af hovedpinepiller, der bliver købt, som hun udtaler. Hun siger, at ”indtagelsen af hovedpinepiller er eksploderet”. I sidste ende kan stress gå hen og blive til en depression. Vi må derfor tage vare om de unge menneskers trivsel NU!

Hvem vil du ryge en fed med?

Den store debat om legaliseringen af hash fortsætter overalt i Danmarks samfund. 

​

​

​

​

Af: Markus Bukager Hvirgel

Dato: 8/12/16

​

Politisk synsvinkel

       Politisk set, er der stor enighed hos partierne om legaliseringen af hash. Ud over Enhedslisten og SF er alle partier faktisk enige og mener at legaliseringen af hash ikke bør finde sted… endnu. Venstre, som er med i den nye trekløver regering, udtaler at de ikke støtter ”en general legalisering af hash” men er dog ”åbne for forsøg med medicinsk cannabis.” På den anden side udtaler Dansk Folkeparti at ”hash er farligt og kan føre til hashpsykoser og hindre indlæring” endvidere udtaler de; ”hash er et trin på vejen i retning mod hårdere stoffer (…)” Politikerne på Christiansborg har derfor tydeligvis ikke tænkt sig at lytte til det voksende ønske om at legalisere hash i Danmark.

 

Politiets synsvinkel

      Der er delte meninger inden for området, men alt i alt mener mange individuelle politimænd at det ikke hjælper med at fortage razziaer på Pusherstreet som der nu er blevet gjort utallige gange. Politiet udtaler at selv efter den kæmpe store razzia og nedlukningen af Pusherstreet der fandt sted d. 2 december, var den illegale handel af hash op og køre igen efter blot 10 minutter. Dan Bjerregård, politiassistent i Københavns politi udtaler at han, ud fra personlig erfaring med bande- og rockerkriminalitet, kan konstatere at legaliseringen af hash ville hjælpe med at fjerne banderne i København. ”Hashhandel giver en styrtende indtjening” og er faktisk ”et levebrød, for disse mennesker” udtaler han. Faktisk omsætter banderne og rockerne for mellem en halv til en hel milliard danske kroner om året. Disse penge kunne havne lige ned i statens lomme frem for de kriminelle hvis det blev legaliseret.

      Tidligere misbruger Finn Eriksen mener at tage rockernes levebrød er et argument der overhovedet ikke holder stik. Han snakker ud fra seriøs erfaring når han siger at banderne aldrig ville acceptere at miste så mange penge. Finn mener at hashen ganske simpelt ville blive byttet ud med kokain; et langt farligere stof som virkelig kan forsage skade på kroppen. Finn forklarer at han har været med ”lige fra bunden af misbrugshierarkiet som stiknarkoman til en af dem i toppen, som var med til at levere stofferne.”

Som sagt, er der tydeligvis stor uenighed blandt politiet og befolkningen

 

Udlandets rolle

      Hvis vi kigger væk fra Danmark et øjeblik og ser hen på lande som Holland, USA, Canada og Uruguay, alle lande som har tilladt handlen af cannabis i et vist omfang, kan vi se virkningen det har haft. I Holland har der nu været ”Coffee shops”, der sælger hash til folk over 18, i snart 40 år og det har haft overraskende mange positive bivirkninger. Landet er blevet en stor turistattraktion fordi stoffet er lovligt, der har ikke været en stor stigning i antallet af hash forbrugere og heller ingen stigning af folk der er gået videre til hårdere stoffer end kannabis. I USA og Canada er der også stor jubel over at have tilladt stoffet til medicinalt forbrug: antallet af mennesker anholdt for ulovlig besiddelse af hash er faldt med over 80% bare i staten Colorado. Ud over det har staten også omsat for næsten 20 millioner danske kroner som nu kan bruges på offentligheden frem for at fange ”kriminelle” som ryger hash.

      Omvendt udtaler Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, at ”Hells Angels er ikke gået konkurs i Holland, og jeg tror, at banderne vil fortsætte i bedste velgående.” Holland har stadig problemer bander som Hells Angels trods at staten har fuldkommen overtaget handlen af hash. Dette kan få en til at undre sig over om det overhovedet vil have nogen betydning at legalisere hash i Danmark, hvis det alligevel ikke gavner politiet i deres forsøg på at fjerne bandekrig. 

​

​

bottom of page