Den nydannede, højreorienterede mindretalsregering har for nylig fremlagt det nuværende regeringsgrundlag. Lars Løkke Rasmussen inviterede Søren Pape Poulsen og Anders Samuelsen til et nyt regeringssamarbejde, og mandag d. 28. Kunne formanden for Venstre, Lars Løkke Rasmussen altså præsenteres Danmarks nye regering, VLAK.
Til en hver regeringsdannelse tilhører et grundlag. Det fik danskerne også denne gang. En længere smøre, som beskæftiger sig med alt fra SU til ældrepleje – listen er næsten uendelig.
Selvom den nydannede regering delvist består af tidligere ministre og politikere, kunne det ikke undgås, at de forskellige partiers visioner for Danmark skulle mødes et sted. Vil de sænke eller fjerne topskatten? Skal der indføres brugerbetaling i den offentlige sundhedssektor? Det sidste spørgsmål har været ét af det helt store. For det kommer næppe som nogen overraskelse for nogen, at den siddende statsminister ønsker en privatisering af den offentlige sektor, men et af de helt store spørgsmål har været, om der eventuelt i denne valgperiode skal indføres brugerbetaling til sygehuse og praktiserende læger.
Den nye VLAK-regering ytrer i grundlaget, at sundhedssektoren skal vise åbenhed over for brug af private løsninger. Regeringen vil som led i sin fornyelse af den offentlige sektor konkurrenceudsætte flere offentlige opgaver, herunder opgaver i regionerne. Det fremgår også, at regeringen vil arbejde på en omlægning af statens økonomiske midler. Der skal tages penge fra eksempelvis SU, der styrker danskernes kompetencer og dermed også grundlaget for økonomisk vækst. Af omlægningen skal der føres penge til at forbedre sundhed og ældrepleje, hvilket der efter den nye regering øger det offentlige forbrug uden at øge de samlede offentlige udgifter, i hvert fald hvis man spørger regeringen. Der er dog ikke nogen tvivl om, at den nye regerings langsigtede plan er en privatisering af store dele af den offentlige sektor, også selvom brugerbetaling ikke bliver indført i denne valgperiode, arbejdes der frem mod det.
Hvis man kaster blikket hen på den anden siden af den politiske midte, er der helt klare udmeldinger om holdninger til brugerbetaling, som selvfølgelig hænger sammen med, at den røde blok ikke ønsker en mindre offentlig sektor. For dem, er den offentlig sektor ikke vejen frem. På Socialdemokraternes hjemmeside fremgår følgende, ”Vi mener, at alle skal have ret til behandling, hvis man bliver syg, uden at det skal koste penge. Vi betaler allerede for vores sundhedsvæsen over vores skattebillet. Vi skal ikke betale en gang til. Derfor siger vi klart nej til at indføre brugerbetaling på lægebesøg.”
Derfor kan oppositionen efter offentliggørelsen ånde lettet op for en stund, fordi at der ikke er udsigt til en indførelse af brugerbetaling i den nærmeste fremtid.