top of page

Danmark – forrygende langt bagefter når det kommer til legalisering af cannabis


Flere og flere nationer er gået ind for legalisering af medicinsk cannabis, hvorfor er så veludviklet et land som Danmark fanget i fortiden?

Flere og flere lande har valgt, at afkriminalisere cannabis til medicinsk brug. I USA sælges medicinsk cannabis lovligt i en stor del af landets delstater. I Colorado er både medicinsk cannabis, samt rekreativt cannabis blevet afkriminaliseret.

Amerikanerne var dog ikke de første til at ryge af fredspiben. Medicinsk cannabis blev allerede lovligt i Israel helt tilbage i 90’erne. I Portugal blev medicinsk cannabis lovligt i 2001, i Holland blev det lovligt i 2003, og i Uruguay i 2013.

I størstedelen af landene, hvor medicinsk cannabis er blevet legaliseret, er der blevet oprettet såkaldte cannabis-instruktør teams, der sørger for, at patienterne bliver instrueret korrekt i hvor meget, og hvordan cannabis skal spises, ryges eller smøres på kroppen, afhængigt af lidelsen. Disse teams er blevet oprettet, for at nedsætte risikoen for misbrug og orientere om korrekt brug.

Legalisering af cannabis hjælper staten

Cannabis hjælper ikke kun de patienter som benytter sig af det, men derudover også til at gøre samfundets kriminelle kroge mere sikre, samt lettere overskueligt for staten at håndtere. Dette er der massere af eksempler på.

Antallet af cannabiskriminelle er faldet drastisk i landene med denne cannabis politik. USA er især et vigtigt tilfælde, hvor antallet af cannabiskriminelle, i Colorado, er faldet fra ca. 30.000 til lidt under 2.500 over perioden 2010-2014. Derudover er en anden gode ved denne udvikling, at det sorte marked bliver slået tilbage, hvilket rent økonomisk gavner staten.

Melbourne i Australien er et af de mange steder hvor cannabis er lovliggjort for medicinale formål, og derfor har vi interviewet en teenager fra byen hvilken effekt lovliggørelsen har haft. “The legalisation of recreational cannabis have had many benefits, Australians who are highly overweight have experienced a weight loss and it can soften the symptoms of diabetes. Cannabis does also help tremendously against Parkinsons disease and Tourettes syndrome.” Lyder det fra australske student Zac Deworsop.

Højrefløjen styrer smertegrænsen

På grund af USA’s legalisering af cannabis til medicinsk brug, er deres forskning vedrørende varierende sygdomme som f.eks. grå stær og spastiske anfald. Før cannabis blev lovligt i USA havde folk med f.eks. sygdommen Parkinsons svært ved at udføre ekstremt simple hverdagspligter. Nu hvor USA har forandret deres synspunkt, er disse patienters liv for evigt forandret. De er nu i stand til at udføre normale hverdags byrder uden at ryste gevaldigt og tabe genstande. Altså er det tydeligt observerbart, at cannabis har en enorm effekt på visse sygdomme såsom sclerose, spasme og Parkinsons, men er Danmark stadig bange for forandring?

Der er primært modstand i højrefløjen, især fra Dansk Folkeparti. Det er jo ikke en uigenkendelig observation, at ordsproget “forandring fryder” ikke er elsket hos Dansk Folkeparti, som ikke foretrækker store ændringer i den danske kultur. Det Konservative Folkeparti har samme synspunkt som DF. -“Det giver ikke mening at legalisere hash. Det er skadeligt. Og vi skal altså ikke løse vores problemer ved bare at lovliggøre det ulovlige – hvor kunne det ikke ende”, lyder det fra Konservatives formand og retsordfører Søren Pape Poulsen.

Hvorfor er cannabis stadig ikke legaliseret i Danmark?

– Det er ubetinget en god idé at legalisere cannabis, siger Carolina Magdalene Maier, sundhedsordfører i Alternativet. ifølge Enhedslisten og Alternativet vil legaliseringen af cannabis til medicinsk brug ikke være et problem, der er selvfølgelig bekymringer for, hvorvidt folk vil blive ramt af psykoser – men vi ved faktisk ikke, hvad der fører til hvad. Cannabis er blevet bevist for at have en beroligende, appetitstimulerende og kan også have en smertestillende effekt, da der i den kemiske formel for cannabis findes nogle stoffer, som sætter sig på vores smertereceptorer og på vores dopaminreceptorer, som udskiller det lykkefremkaldende stof dopamin.

Legaliseringen af cannabis til medicinsk brug i Australien og Holland har været en enorm fordel eftersom det betyder, at syge personer med Tourettes syndrom og Parkinson bliver i stand til at spise, gøre rent og børste tænder. Det betyder også, at staten kommer til at sidde på cannabissen i stedet for de kriminelle, hvilket har gjort Holland og stater som Colorado et tryggere sted at bo.

Så med disse ord sender jeg initiativet videre til de danske politikere… Hvorfor er vores nation stadig forrygende langt bagefter?

Faktaboks

Rekreativ: Giver mulighed for hvile og afslapning.

THC: Tetrahydrocannabinol, THC bruges i dag til medicin eller som et euforiserende stof.

Cannabis: Cannabis er et rusmiddel og lægemiddel fra cannabis-planten. Den først reference der er på brugen af cannabis er fra Kina i året 2000 f.kr. Hash er ulovligt i Danmark og besiddelse af mindre end 9 gram cannabis kan udløse en bøde på 2000 kroner første gang og efter flere gange vil bøden stige, men med mere end 9 gram vil der kunne være tale om fængselsstraf, da der så ikke er tale om egetforbrug.


You Might Also Like:
bottom of page