Den mest omdiskuteret form for kræftbehandling er immunterapi. Mange læger og forskere mener, at immunterapien er en revolutionerende behandling, men det gør overlægen Anders Mellemgaard op med.
Blandt de førende forskningscentre inden for immunterapi er Rigshospitalets fase 1 enhed. Fase 1 enheden på rigshospitalet er en speciel afdeling, som behandler meget sjældne kræftformer eller almindelige kræftformer, hvor alle konventionelle behandlinger har slået fejl. Fase 1 enheden har som speciale og stor erfaring med at afprøve samt forske i nye og banebrydende behandlinger.
Immunterapi er en et stort skridt i den rigtige retning mod bekæmpelsen af kræft. Det er en fantastisk behandlingsform, som vil forbedre livskvaliteten for mange kræft ramte patienter verden over, men er dog ikke revolutionerende mener Anders Mellemgaard.
Anders Mellemgaard er overlæge og klinisk lektor på Herlev hospital. Anders Mellemgaard arbejder til hverdag med lungecancerpatienter på Herlev hospitals kræftafdeling og har mange års erfaring med behandling af kræftsygdomme. Anders Mellemgaard udtaler sig »Nogle kalder immunterapien for revolutionerende, og der mener jeg bare, at det er vigtigt at præcisere, at det ér epokegørende – for nogle. Det er fantastisk for en lille gruppe mennesker, men det er ikke for alle, som ellers let er det indtryk, man får i medierne.«
Den såkaldte ”lille gruppe mennesker” som til gengæld har fået meget ud af immunterapien er dem, som har en uhelbredelig form af de følgende kræft typer: lymfeknudekræft, leukæmi, nyrekræft, modermærkekræft og lungekræft. For disse patienter har immunterapien forbedret livskvaliteten markant og i mange tilfælde givet patienterne mindst et par måneder mere at leve i, men det viser sig faktisk at 5-7% bliver helt kureret, det er de så kaldte langtidsoverlevere.
I modsætning til Anders Mellemgaard mener overlæge og klinisk lektor Henrik Schmidt, at immunterapi helt bestemt er en banebrydende revolution.
Til spørgsmålet om hvorvidt immuterapi er en revolution eller ej svarer han:
»Ja, det er det altså. Det er en behandlingsform, som er kommet for at blive, og som nok også vil komme til at fortrænge kemoterapien i mange tilfælde. Det er selvfølgelig oplagt at tænke, at det ikke er hele løsningen på kræftbehandling. Man kan også blive for overoptimistisk. Men jeg vil sige, at vi skal se på det her som en ny behandlingsmulighed, som for hovedparten af patienterne vil være bedre end det, de hidtil har kunnet få.«
Grunden til at Anders Mellemgaard dog ikke deler, Henrik Schmidts optimistiske holdning er, at immunterapien endnu ikke har vist nogle lovende resultater inden for de mest hyppige kræftformer, som er henholdsvis brystkræft og prostakræft, og det mener han er problematisk. Dog siger han også, at man ikke kan benægte, at immuterapien har produceret lovende resultater, som kan fremme behandlingsforløbet for fremtidige kræftpatienter.